20.000 Ft feletti vásárlás esetén ingyenes szállítás

Tippek, trükkök

10 tuti tipp a tökéletes esküvői fotós kiválasztásához

5+1_tipp_hogyan_valassz_eskuvoi_fotost

Az esküvőnket általában úgy tervezzük, hogy egy életre szól. Legalábbis a tervezésnél még igen, bár „Számos elvált nő állítja, hogy amikor elkezdte szervezni a szertartást, még biztos volt az érzéseiben, és mire az oltár elé került, már nem.” (by Patik László) 😁

Szóval gondold át, hogy mi az, ami megmarad az esküvőtökből. Mivel általában egy életre szóló házasságot tervezünk, így elsősorban a házasságotok. Másodszor pedig az emlékeitek. Mindkettő elég fontos ahhoz, hogy kellő szakértelemmel biztosítsátok be őket magatoknak.

Az, hogy a házasságod mitől lesz tökéletes, azt hosszú-hosszú órákon, napokon át lehetne sorolni, kivesézni, megvitatni. Az emlékeid tökéletes „Őrei-t” nem nehéz felsorolni, hiszen ezek az esküvődön készült fotók, videók. Éppen ezért legalább ugyan olyan körültekintéssel kell kiválasztanotok az emlékeiteket megörökítő személyt, mint akire az egész ceremóniát, vagy az álomruha elkészítését bízzátok.

Na de mitől is lesz Számotokra megfelelő a fotós? Egy biztos: nem attól hogy a barátnőd, a testvéred, a szomszédod, stb. esküvőjét is ő fotózta, vagy attól, mert ő az egyetlen ráérő fotós a lagzitok napján…és nem is attól, hogy ő adta a legolcsóbb árajánlatot… na de akkor mitől is?

  1. Van saját stílusa. Nem a felkapott trendeket próbálja több-kevesebb sikerrel utánozni. Nem akar benneteket erőltetett, sablonos pózokba állítani. Ráérez, hogy nektek mi áll jól, milyen környezetben, szituációban szeret benneteket a kamera, és olyan perspektívából fogja készíteni a képeket.
  2. Jelen van az eseményen. Részt vesz szívvel, lélekkel az esküvőtökön. Nem csak leköveti azt. Művészien és kreatívan áll helyt az események forgatagában.
  3. Szimpátia. Az első pillanattól. Persze, most mondhatod azt, hogy nem párt, hanem csak fotós választasz magadnak, és itt nem kell, hogy meglegyen az a bizonyos szikra. De ne felejtsd el, hogy ő lesz az, akit beengedsz életed egyik legfontosabb, legmeghatározóbb eseményére, és egyáltalán nem mindegy, hogy milyen a „kémia” közöttetek. Ehhez mindenképp találkozzatok a jelöltekkel. Emailban nem jön át a kémia. Persze az online térben mára már egyre ritkább a személyes találkozás, de szerencsére lagzit még nem virtuális tartunk! (bár a 2020 erre is majdnem rácáfolt.)
  4. Szakmai felkészültség. Persze nem azt kell elvárni, hogy egy komplett fotóstúdiót hurcoljon magával, akit választotok. Viszont abban is megegyezhetünk, gondolom, hogy egy kisköltségvetésű felszereléssel kevésbé lehet olyan szuper képeket készíteni, mint amilyeneket szeretnétek. Hiszen minden pár vágya, egy csodás, gyönyörű, egyedi, álomszép fotósorozat, amit szívesen vesz majd elő az évfordulóján. Szóval a felszerelés minősége és mennyisége is nagyon fontos, hogy legyen tartalék vaku, kamera bármi, hiszen Murphy szerint bármi és minden elromolhat. Szóval legyen felkészült minden eshetőségre!
  5. Részletes portfólió. Legyen lehetőségetek körülnézi a weboldalán, mutasson fotósorozatokat a legutóbbi munkáiból, hogy részletes betekintést kaphassatok a látásmódjáról. Hogyan tudja megörökíteni a csodálatos menyasszonyi ruhát, a helyszín varázslatosságát, hogyan tudja visszaadni a lagzi hangulatát. Ne csak az általa „kimazsolázott” szuper fotókat nézzétek meg, amiket ő tesz közzé, hanem komplett anyagokon rágjátok keresztül magatokat, hogy el tudjátok dönteni, hogy a stílus, amit a fotós képvisel, mennyire felel meg az elvárásaitoknak.
  6. Megjelenés. Az esküvő rólatok szól. Nem pedig a fotósrólJ Egy esküvői fotózáson egy mintás ing, rövidnadrág igencsak szemet szúrna. Értem én, hogy meleg van, és ő csak dolgozik, akkor is illik megadnia a tiszteletet a jegyespárnak, és a násznépnek. Szóval, ha egy fotós már rákérdez a dresscode-ra, akkor nyugodtan kezdhettek reménykedni, hogy rátaláltatok egy lehetséges jelöltre.
  7. Megbízhatóság, pontosság. Szintén bizakodásra ad okot, ha a fotós be akarja előzetesen járni a helyszínt, elkéri a forgatókönyvet, rákérdez a részletekre, egyeztet veletek, hogy a ceremónia előtt mennyi idővel érkezzen. A „ne aggódjon kisnagysád időben ott leszek” kijelentésnél viszont kezdjen el jelezni a vészvillogó! Na ő lesz az, aki lehet hogy soha nem fog a helyszínre megérkezni!
  8. Szerződéskötés, írásbeli megállapodás. A bizalom nagy szó. És biztos nagyra értékelik az adott szó erejét. De nem most, és nem itt. Túl sok forog kockán ahhoz, hogy csak egy szóbeli megállapodás legyen az alapja életetek meghatározó eseményének rögzítésére. Amelyik szolgáltató ettől ódzkodik, és a „megoldjuk okosban” NEM ennek a napnak a megvalósítására valók! Szóval írjátok le, hogy mit vártok a pénzetekért, milyen határidőre, milyen kivitelben, hogy ne utólag kelljen reklamálni.
  9.  Felelősségvállalás, garancia. Ha egy fotós felelősségbiztosítással is rendelkezik, az már csak hab a tortán. Pedig csak gondoljunk bele, hogy mi mindentől tud megvédeni minket! Lehet szó egy ügyetlenkedő gyerkőcről aki véletlenül belebotlik a fotós cuccba, és már rögtön egy kocsi árával is vetekedhet a kár! Persze védi a fotóst is, hiszen egy rosszul teljesítés miatti kártérítési per kapcsán a kártérítés mértéke akár  a teljes esemény megismétlésének költsége is lehet! Persze, most mondhatod, hogy a kártérítési összeg nem fogja visszahozni azt a megismételhetetlen pillanatot, de azért valljuk be, hogy igen nagy előrelátásról és körültekintésről tesz tanúbizonyságot, amennyiben a fotós rendelkezik felelősségbiztosítással. Ha ennyire felelősségteljes, kicsi a valószínűsége, hogy kókler munkát végezzen.  
  10. Ár/érték arány. Nem a legdrágább a legjobb, és a legolcsóbb a legrosszabb. Mint mindenben, itt is az arany középút bizonyulhat megfelelőnek. Mérd fel a részletesen a lehetőségeket, és figyelj a belső hangra is hogy olyan szakemberre bízhasd életed egyik legfontosabb eseményét, akinek a képei lenyomata lesz a Ti boldogságotoknak!

Csatlakozz a társalgáshoz

Follow us
TOP

KOSÁR 0

FIÓK
Wishlist

Wishlist

Login

Create an account

Password Recovery

Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.